Friday, 19 February 2016

let there be light

A small renovation in Leichhardt.

An existing older extension to the southern end of a cute Federation freestanding house. Typically very dark and dismal added to by an austere tiled floor.

The new renovation flipped a section of the existing roof up to let a slice of northern light and sun penetrate the space. A new kitchen on the dark wall closest to the boundary with no windows. A fire rated glass splashback now provides retina burning light to the main bench top and into the interior. Some extra film is being added to cut the late afternoon glare.

Lovely timber floors now run from old to new sections providing a link and a soft visual flow and feel underfoot. The modern rear renovation is now a lovely counterpoint to the heritage front end. Harmony in juxtaposition.

Overall a very successful little project thanks to a client dedicated to getting it right and cleverly executed by an experienced builder who understands architects custom designs, DB & HE Building Services. Kitchen and joinery by the ever talented Donnas Joinery.



original Federation front

original floor plan

new floor plan
new roof plan

east elevation


prelim 3D CAD study
prelim CAD study


new kitchen design
kitchen 3D CAD study


existing kitchen

new kitchen

kitchen splashback window with
obscure fire rated glass
neighbours climbing rose behind

existing side
new side


the piece de resistance
the new interior space with north facing highlight window